[Legalized!] Kontrowersyjne opnie w Arigato

Miejsce na wszelkie dyskusje nie związane z pozostałymi działami

Moderator: Daro

[Legalized!] Kontrowersyjne opnie w Arigato

Postprzez cpt. Misumaru Tenchi w 01 Paź 2008, 19:03

Jak się chwalić, to na całego. W Kawaii od numeru 35, w nowym Kawaii przez cały czas, w MANGAzynie przez cały czas, w Anime+. Ponadto można (podobno) znaleźć moje artykuły w poprzednim numerze Otaku.
Obecnie piszę pracę licencjacką na temat fandomu, więc nie bardzo mam czas na stukanie recek. Zresztą nie bardzo dla kogo mam je stukać - może dla Otaku conajwyżej, bo z Arigato nie chcę mieć nic wspólnego. W życiu nie pracowałbym w piśmie, którego redaktor naczelny okazuje brak szacunku swoim czytelnikom.

mod by besmirch: Następnym razem proszę o zamieszczanie tematów w odpowiednich działach ;)
Ostatnio edytowany przez cpt. Misumaru Tenchi, 01 Paź 2008, 19:07, edytowano w sumie 1 raz
Loli time is anytime and anytime is loli time.
Awatar użytkownika
cpt. Misumaru Tenchi

Dołączenie: 16 Maj 2008, 21:01
Miejscowość: Neo-Sosnowiec

Re: [Legalized!] Kontrowersyjne opnie w Arigato

Postprzez Agit w 01 Paź 2008, 19:06

Akurat to, o czym pisałam, mam na półce.

Nie chodzi mi o to, że masz jeść w Tesco. Nie chodzi mi nawet o to, że masz udawać, że nic nie ściągasz z netu - ani o to, że masz nic nie ściągać, bo cię specjalnie śledzić będę.

Chodzi mi o to, żeby powiedzieć wprost, że nie kupujesz anime, bo nie chcesz wydawać na nie kasy jak w necie masz za darmo, a nie że wydawcy popełniają na tobie zbrodnię sprzedając anime za więcej niż 50 zł za cała serię (bo to, przepraszam, śmieszna cena by była).

Chyba popularny ostatnio temat licencjatu, taki okołomangowy, bodaj dwie osoby wysyłały mi maile/ankiety potrzebne do takiej pracy.
Z brakiem szacunku - zaintrygowałeś mnie. Proszę, żeby tylko nie chodziło o objechanie Clannada....
Agit
Redaktor

Dołączenie: 03 Maj 2008, 12:02
Miejscowość: Skierniewice

Postprzez cpt. Misumaru Tenchi w 01 Paź 2008, 19:24

Niestety, właśnie o to chodzi. Ja rozumiem że gusta są różne, jednemu się podoba to, drugiemu co innego. Nie chodzi mi też o sam fakt objechania Clannada jako taki - do tego akurat miał pełne prawo, skoro nie lubi takich serii. Mnie na przykład w większości kompletnie nie ruszają koreańskie komixy którymi Joyu się zachwyca, gdyż uważam je za nieudolną podróbkę mangi, i zapewne też bez skrupułów niejeden bym objechał. Ale nazywanie fanów serii "bęcwałami"? Podciąganie wszystkich pod wspólny mianownik? Pisanie że takie serie robią z ludzi życiowych kaleków? No proszę cię. Mogę nie lubić serii, ale to nie znaczy automatycznie, że mam prawo obrażać jej fanów albo leczyć przy ich pomocy jakieś swoje komplexy.
Ponadto, gdy kiedyś usiłowałem na privie zwrócić mu na to uwagę, to... po prostu zniknął. Zignorował mnie, olał kompletnie z góry na dół, pokazując w ten sposób gdzie ma mnie i mi podobnych czytelników. I co ja mam myśleć o takim człowieku? Nos w chmurach i dumnie patrzy z góry na wszystkich myślących inaczej niż on, będąc święcie przekonanym, że racja jest tylko i wyłącznie po jego stronie, a reszta świata się myli. Nienawidzę takich ludzi.
Przy każdej dyskusji, nad postami, można przeczytać następujące słowa: "Kultura i poszanowanie dyskutantów przede wszystkim. Pamiętajcie, że o gustach się nie dyskutuje." Cóż za hipokryzja.
Awatar użytkownika
cpt. Misumaru Tenchi

Postprzez a.dzierżawski w 01 Paź 2008, 23:46

Poprosilem naszego admina by odblokował ten temat - jesli ludzie chcą o czyms gadac do bolu nie widze potrzeby zeby im odmawiac, po za tym tenchi moglby to znowu wziasc bardzo do siebie :)

tenchi
koreanskie komiksy - czynienie z braku wiedzy zalety to przyznasz nie specjalny twoj atut w dyskusji, to tak jakbys napisal ze belgowie podrabiaja komiks francuski

becwaly - kazdy ma prawo do wyrazania swoich opinii, powinnes raczej docenic szczerosc opinii, nawet jesli ona ci sie nie podoba, ale juz dorobienie calej idologii do tej wypowiedzi jest zabawne, takie jest moje zdanie i go nie zmienie, zwroc jednak uwage, ze moja opinia o niczym nie decduje, ze dopuszczam do dyskusji i polemiki w sprawie i nie rozszcze sobie (tego co mi tak lekko przypisujesz) monopolu na prawde - to moje zdanie, jestem gotowy go bronic, ale nie jestem zadna wyrocznia.

jakim privie? - tenchi ja nie siedze przy kompie 24h na dobe, nawet jesli jest tyle wlaczony, to nie jest moje zycie - szkoda ze tak szybko szufladujesz cos, a mi zarzucasz to samo :)

dyskutuje sie tylko o gustach :) to u gory to dowcpi ravena, a nie kolejna dewiza zyciowa.

tenchi pozwolisz ze nie bede kontynuowal tego tematu ty i tak poukladales sobie co tam chciales a ja nie specjalnie mam czas udowdniac ci co i jak

i nikt nikogo nie obraza, raczej kopie w tylek by zachecic do refleksji
a.dzierżawski
Redaktor

Dołączenie: 02 Maj 2008, 15:44

Re: Legalność Anime

Postprzez cpt. Misumaru Tenchi w 02 Paź 2008, 00:43

a.dzierżawski napisał(a):Poprosilem naszego admina by odblokował ten temat - jesli ludzie chcą o czyms gadac do bolu nie widze potrzeby zeby im odmawiac, po za tym tenchi moglby to znowu wziasc bardzo do siebie :)

Heh, nie jestem już takim masakrycznym emo jak kilka lat temu - chcecie zamykać topic, to zamykajcie. Ale przyznam szczerze - tego "bęcwała" sobie wziąłem do serca. Wiesz, nie mam 15 lat żeby jakieś anime miało mi robić wodę z mózgu i wpływać na moje postrzeganie świata (jasno o tym pisałeś w tej rozmowie). Mam swoje zdanie i swój gust, lubię to co lubię i nie zmuszam innych żeby też to polubili. Ale wrzucać się do jednego worka z prawdziwymi bęcwałami nie pozwolę nikomu i będę się dopraszał szacunku do upadłego. Bo to co oglądam, niekoniecznie zaraz świadczy o mnie (źle).

tenchi
koreanskie komiksy - czynienie z braku wiedzy zalety to przyznasz nie specjalny twoj atut w dyskusji, to tak jakbys napisal ze belgowie podrabiaja komiks francuski

Odbiję te piłeczkę tak: ja się nie znam na koreańskim komiksie, ponieważ mnie on nie ciągnie, nie trafia do mnie. Do ciebie nie trafiają produkcje typu Clannad, więc ich nie znasz i wiele do powiedzenia na ich temat nie masz. Tyle tylko, że ja nie obrażam twojego gustu na łamach pisma mówiąc, że jesteś głupi bo czytujesz podróbki. To tak jakby nie lubić mleka i stwierdzić, że każdy kto je pije jest debilem. Cały czas chodzi tylko i wyłącznie o to.

becwaly - kazdy ma prawo do wyrazania swoich opinii, powinnes raczej docenic szczerosc opinii, nawet jesli ona ci sie nie podoba,

Doceniłem aż za bardzo, jak widzisz.

ale juz dorobienie calej idologii do tej wypowiedzi jest zabawne, takie jest moje zdanie i go nie zmienie, zwroc jednak uwage, ze moja opinia o niczym nie decduje,

I całe szczęście.

ze dopuszczam do dyskusji i polemiki w sprawie

Mistrzu, z całej tej rozmowy wynikało tyle, że masz klapki na oczach, myślisz swoje i koniec. Nie trafiał do ciebie żaden argument, każdy odbijałeś w mniej lub bardziej obraźliwy dla czytelnika sposób. Byłeś definitywnie stroną dominującą, niemal nie dałeś współdyskutantce dojść do słowa.

i nie rozszcze sobie (tego co mi tak lekko przypisujesz) monopolu na prawde - to moje zdanie, jestem gotowy go bronic, ale nie jestem zadna wyrocznia.

Szanuję twoje zdanie i prawo do ogłaszania go wszem i wobec, jednak po co robić to w taki brutalny sposób? Ech...

dyskutuje sie tylko o gustach :)

Można, ale z szacunkiem dla drugiej strony.

to u gory to dowcpi ravena, a nie kolejna dewiza zyciowa.

Prośba o szacunek to chory dowcip? Chyba sobie żartujesz.

tenchi pozwolisz ze nie bede kontynuowal tego tematu ty i tak poukladales sobie co tam chciales a ja nie specjalnie mam czas udowdniac ci co i jak

Jasne, czuję się już wystarczająco pogłaskany po główce twoją odpowiedzią. I szczerze mówiąc też nie mam zbytniej ochoty na kontynuowanie wątku (poza tym postem, na który sobie pozwoliłem), bo wiem że i tak nic się zmieni. Będziesz miał ochotę znowu sobie pojechać po czyimś guście na łamach pisma - zrobisz to.

i nikt nikogo nie obraza, raczej kopie w tylek by zachecic do refleksji

Nie wiem jakie refleksje miałyby mnie najść po przeczytaniu tekstu, że skoro coś lubię to jestem głupi. Mam to niby rzucić w diabły? Zacząć oglądać serie bardziej odpowiednie dla mojego wieku (znaczy sex, gołe baby, przemoc) zamiast tych biednych, niekochanych laleczek z mokrymi oczami, które wcale nie przesłaniają mi świata, bo ja też wolę żywe dziewczyny od choćby nawet najsłodszych animowanych?

Na koniec dwie porady na przyszłość:
1. To że ty w czymś nie widzisz żadnej wartości, nie znaczy że jej tam nie ma i inni też nie mają prawa jej dostrzec. Spróbuj pomyśleć o tym, że niekoniecznie trzeba ich za to obrażać, czy - jak to sam napisałeś - zmuszać do "refleksji" nad swoim gustem.
2. Ogólnie szanuj czytelników - pamiętaj że to oni kupują pismo. Bez nich nie istniejecie.

Pozdrawiam i życzę sprzedanego całego nakładu drugiego numeru, jednocześnie mając nadzieję, iż kolejna redakcyjna dyskusja nie będzie aż tak destrukcyjna dla mojego poczucia honoru.
Awatar użytkownika
cpt. Misumaru Tenchi

Postprzez cpt. Misumaru Tenchi w 02 Paź 2008, 00:46

mod by besmirch: Następnym razem proszę o zamieszczanie tematów w odpowiednich działach ;)

Jasne. Wybacz i dzięki za wydzielenie osobnego topicu, choć jak się okazuje - chyba niepotrzebnie. No chyba że inni też zechcą się wypowiedzieć na temat owych kontrowersyjnych opinii Joya.
Awatar użytkownika
cpt. Misumaru Tenchi

Postprzez michio w 02 Paź 2008, 14:08

Oh the drama. Aż się przypomniały czasy, jak paru takich bez wytykania palcami nazywało fanów Dragon Balla "debilami".
Image

Jest tyle osób do obrażenia.
Awatar użytkownika
michio
VIP

Dołączenie: 05 Maj 2008, 15:28
Miejscowość: 7HN

Postprzez Kashim w 02 Paź 2008, 14:35

Heh jeszcze niezbyt rozsądne było zdanie (w sumie to dwa zdania) w tekście "Zboczone chińskie kreskówki" Michała R. "michio" Wiśniewskiego...

"I kto nie ma w swoich zbiorach hentai z sailorkami, niech pierwszy rzuci kamieniem. W swój własny łeb, bo jest frajerem"

żal...
Kashim

Dołączenie: 25 Wrz 2008, 10:24

Postprzez cpt. Misumaru Tenchi w 02 Paź 2008, 16:23

michio napisał(a):Oh the drama. Aż się przypomniały czasy, jak paru takich bez wytykania palcami nazywało fanów Dragon Balla "debilami".

Poszanowanie innych przychodzi z wiekiem.
Awatar użytkownika
cpt. Misumaru Tenchi

Postprzez Jerry w 02 Paź 2008, 19:08

Kashim napisał(a):Heh jeszcze niezbyt rozsądne było zdanie (w sumie to dwa zdania) w tekście "Zboczone chińskie kreskówki" Michała R. "michio" Wiśniewskiego...

"I kto nie ma w swoich zbiorach hentai z sailorkami, niech pierwszy rzuci kamieniem. W swój własny łeb, bo jest frajerem"

żal...

Panu polecam trochę pokręcić się koło pani Ironii i jej braciaka Sarkazmu.
Image
Awatar użytkownika
Jerry
IRCManiak

Dołączenie: 30 Maj 2008, 20:28
Miejscowość: Biała Podlaska

Następna

Powróć do Offtopic

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników