Bleach

Rozmowy na temat wielkiego małego portalu.

Moderator: Suzume

Bleach

Postprzez bluecat w 06 Paź 2009, 12:25

Nie wiem, moze to nie tu miejsce zeby to napisac, ale mnie rozwaliły komenty pod recenzją "Bleach".
Ja się tam może nie do końca zgadzam z autorem recenzji ale te glupoty co to tam jakieś laski wypisuja to normalnie glowa boli.

"Bleach jest wspaniały a kto tak nie uważa jest gupi" - nie ma to jak dobrze pojęty argument w sprawie obrony wartosci merytorycznych.

Druga sprawa to to, że fajnie wygląda, jak sie ludzie burzą o byle co, ale żeby coś sensownego napisać to już nie bardzo.
Może jakieś argumenty za tym, że Bleach jest fajny? Bo jak do tej pory to tylko jakies bzdety o wspaniałosci walk.
Dla mnie walki w Bleach byly fajne na początku. Ale jak przy sto któryms odcinku akcja zacięła sie na tym, że ktoś tam z kims tam wymienia sie spojrzeniami i epitetami, to sorry, ale to sie zwyczajnie nie nadaje do oglądania. Nudy na pudy.
Awatar użytkownika
bluecat

Dołączenie: 06 Paź 2009, 12:09

Re: Bleach

Postprzez Krulik w 09 Paź 2009, 11:21

Dla mnie Bleach jest strawny tylko w formie mangowej. Seria anime przestała mnie cieszyć około 70 odcinka.

Nie jest to jakaś nadzwyczajna seria - ot - rąbanka w zaświatach, zawody, kto ma większego pałera. Jest trochę typowego japońskiego podejścia do honoru, jakaś niespodziewana zdrada, trochę walki dobra ze złem. Ale jakoś wciaga. Może to przez rysunki (ach, te hakamy i rozwiane kimona w dynamicznych scenach), a może kreatywność Kubo Tite, który pozwala swoim bohaterom czerpać do wciąż nowych, coraz głębiej ukrytych pokładów coraz bardziej niezwykłej mocy. A ty człowieku siedzisz i sie zastanawiasz, jaki jeszcze "poziom mocy" może osiagnąć twój ulubiony bohater?...
Awatar użytkownika
Krulik

Dołączenie: 09 Lut 2009, 17:18
Miejscowość: Warszawa

Postprzez Laurefin w 09 Paź 2009, 22:54

Bleach to taka ulepszona wersja Naruto. W pewnym momencie sam cel (do którego dążą bohaterowie) zostaje przysłonięty przez spektakularne, ale coraz bardziej powtarzalne walki. Zamiast naiwnych dzieciaków w stylu Sakury i Naruto dostajemy bardziej charakternych facetów, jak Ichigo czy Reiji. I to tyle, jeśli chodzi o różnice.
A nie, przepraszam. W Bleach są jeszcze idiotyczne wstawki z Don Kanonjim i jego "Karakura Heroes". Na dłuższą metę całkowicie niestrawne.
Ale grafika mnie urzekła na amen i za każdym razem, kiedy oglądam kolejny odcinek, odkrywam ją na nowo.
Każdy mężczyzna ma jakieś zalety. Trzeba mu je tylko wskazać
Awatar użytkownika
Laurefin
Chibi VIP

Dołączenie: 09 Maj 2008, 08:55
Miejscowość: Gdynia

Postprzez bluecat w 12 Paź 2009, 09:10

Hehe, wydawalo mi sie, ze w jakichś shoujo są dlużyzny, bo sie zakochani na siebie patrzą, i patrzą, i patrzą i przez kilka odcinków czają, żeby powiedzieć, że się lubią. Ale Bleach przechodzi po prostu wszelkie normy i granice jeśli chodzi o przeciąganie akcji. To tak jakby twórcy sadystycznie cwiczyli na widzach sprawdzanie poziomu cierpliwosci. Wytrzyma? Czy nie wytrzyma? Wytrzyma? Czy szlag go trafi? A jak trafi to kiedy? Przy 58 odcinku, czy przy 158? A może przy 230?
Awatar użytkownika
bluecat

Dołączenie: 06 Paź 2009, 12:09

Postprzez jarek1985 w 20 Lis 2009, 18:47

bluecat napisał(a):Hehe, wydawalo mi sie, ze w jakichś shoujo są dlużyzny, bo sie zakochani na siebie patrzą, i patrzą, i patrzą i przez kilka odcinków czają, żeby powiedzieć, że się lubią. Ale Bleach przechodzi po prostu wszelkie normy i granice jeśli chodzi o przeciąganie akcji. To tak jakby twórcy sadystycznie cwiczyli na widzach sprawdzanie poziomu cierpliwosci. Wytrzyma? Czy nie wytrzyma? Wytrzyma? Czy szlag go trafi? A jak trafi to kiedy? Przy 58 odcinku, czy przy 158? A może przy 230?

Oglądam Bleach'a na Hyperze, i powiem że to nawet wciąga. Fabuła jest niesamowicie rozwlekła, długie ujęcia, kiedy przeciwnicy na siebie patrzą i gadają (a Ichigo z tym swoim trzy raz "nani?" w którymś z 80-tych odcinków jak gadał z szefem Bounty, to mnie rozwalił, potem czerpali chyba z tego autorzy Kurokami), tracą dużo krwi, ale to w żaden sposób nie wpływa na ich zdolności bojowe itp, ale jednak coś w tym musi być To jakaś metafizyka. No i ten motyw z łapaniem miecza przeciwnika placami - śmiech na sali. Nie zauważyłem też istotnych różnic między odcinkami idącymi zgodnie z mangą a wypełniaczami, no może poza tym, że w tych wypełniaczach logika się nie liczy.
Tak przy okazji, w wikipedii przeczytałem, że są w Bleach'u jakiś wampiry (lub istoty w jakimś sensie zbliżone do nich)? A jeśli tak, to czy ktoś może wie, w których odcinkach?
За Чиби Аригато! На Азунимэ вперёд!

300! This is Sparta?! Sparta? This is Chibi Arigato!!!

Vegeta, what a scouter says about his power level?! It's over Three Hundred!!!
Awatar użytkownika
jarek1985
Chibi VIP

Dołączenie: 30 Maj 2009, 20:50
Miejscowość: Kraków

Postprzez Krulik w 25 Lis 2009, 10:56

jarek1985 napisał(a):Tak przy okazji, w wikipedii przeczytałem, że są w Bleach'u jakiś wampiry (lub istoty w jakimś sensie zbliżone do nich)? A jeśli tak, to czy ktoś może wie, w których odcinkach?

Chodzi o Bounto właśnie. Z resztą, ta "rasa" istnieje tylko w anime, w mandze jej nie ma.
Awatar użytkownika
Krulik

Dołączenie: 09 Lut 2009, 17:18
Miejscowość: Warszawa

Postprzez Laurefin w 26 Lis 2009, 09:00

jarek1985 napisał(a):Oglądam Bleach'a na Hyperze, i powiem że to nawet wciąga.

Na Hyperze to w sumie jeszcze da się przeżyć te odcinki. Ale jakbyś skorzystał z tego, co na Osiołku można znaleźć to obawiam się, że zmieniłbyś zdanie :D
Każdy mężczyzna ma jakieś zalety. Trzeba mu je tylko wskazać
Awatar użytkownika
Laurefin
Chibi VIP

Dołączenie: 09 Maj 2008, 08:55
Miejscowość: Gdynia

Postprzez Hoshi w 03 Maj 2010, 20:52

Mnie bleach urzekł humorem (może jestem jakaś spaczona) Ichigo może i inteligencją nie grzeszy ale to raczej jak więkrzość głównych bohaterów ale mnie osobiście rozwala jak mówi to swoje ban kai taka przerwa jest po między tymi wyrazami, że przeciwnik trzy razy by go zdążył zabić.Jeśli chodzi o krew w Bleach'u to się zgodzę, że to czasem przegięcie jak była akcja ratowania Ruki to Renji tak od Byakuyi oberwał, że krew na całym ekranie była no ale cóż bywa. Bleach ma też porządny czarny charakter. Aizen bije wszystkich na głowy po prostu. Nie jest to jakiś pasztet nie wiadomo skąd wzięty jak to się często zdarza no i ma jakiś konkretny plan.
Hoshi

Dołączenie: 27 Kwi 2010, 15:51

Postprzez jarek1985 w 04 Maj 2010, 14:38

Hoshi napisał(a): Bleach ma też porządny czarny charakter. Aizen bije wszystkich na głowy po prostu. Nie jest to jakiś pasztet nie wiadomo skąd wzięty jak to się często zdarza no i ma jakiś konkretny plan.

Aizen zdaje się być taki bezkompromisowo zły, do dziś pamiętam, jak jednej ze swych podwładnych tak otwarcie przyznał, że ją przez te wszystkie lata robił w balona i że teraz musi ją zabić (jeśli dobrze pamiętam). Ach, on był taki cudownie i bezpretensjonalnie zły chyba na zasadzie "jestem zły bo taki już jestem". Kiedy tyle schwarzharakterów z anime i mang sili się na uzasadnienie swych niecnych czynów, Aizen pozostaje sobie wierny. A napisałem to wszystko o Aizenie bardziej zdając się na inwencję niż to co się faktycznie obejrzałem, bo Bleacha oglądam od przypadku do przypadku. Ale dla mnie i tak tylko jedna osoba pozostaje numerem jeden jeśli chodzi o bycie złym - jedyny i niepowtarzalny sturmbahnfeurer i jego ostatni batalion z Hellsinga. Nigdy nie widziałem nic bardziej klimatycznego i być może nigdy nie zobaczę :twisted:

A tak z innej beczki: jeden z kapitanów Shinigami - ten z taką biało czarną gębą, zajmujący się technologią, ma podwładną (chyba panią porucznik), która nosi takie krótkie kimono, ktoś wie, jak ma na imię? Jeszcze dodam, że podczas jednego z fillerów (ten z Bounty), udało się jej przywrócić moc Yoshidzie (oby tak to się pisało).
За Чиби Аригато! На Азунимэ вперёд!

300! This is Sparta?! Sparta? This is Chibi Arigato!!!

Vegeta, what a scouter says about his power level?! It's over Three Hundred!!!
Awatar użytkownika
jarek1985
Chibi VIP

Dołączenie: 30 Maj 2009, 20:50
Miejscowość: Kraków

Postprzez hijack w 05 Maj 2010, 11:05

Kurotsuchi Nemu
Awatar użytkownika
hijack

Dołączenie: 06 Cze 2008, 16:09

Następna